Erozja zębów dotyka tylnych powierzchni przednich zębów. Zaczyna się jako jasnożółta plama. Jest to proces rozpuszczania się szkliwa i odsłaniania wrażliwej zębiny znajdującej się pod nim. Z tego powodu Twój ząb może być wrażliwy na gorące lub słodkie pokarmy, a także na ból spowodowany przez naczynia krwionośne. Jeśli masz ząb, który ulega erozji, udaj się do dentysty w celu ustalenia profesjonalnego planu leczenia.
Rozpuszczanie się kwasów
Erozja zębów może wystąpić z powodu nadmiernej ekspozycji na kwaśne napoje. Kilka pokarmów i napojów o wysokim poziomie kwasowości może również prowadzić do erozji. Kilka z tych pokarmów jest kwaśnych, jak np. owoce cytrusowe i ogórki kiszone. Innym czynnikiem przyczyniającym się do erozji jest kwas żołądkowy, który jest wystarczająco silny, aby rozpuścić szkliwo zębów. Kwas w żołądku wchodzi w kontakt z zębami, gdy dana osoba wymiotuje i regurgituje. Powtarzające się regurgitacje i wymioty mogą prowadzić do erozji.
Podczas gdy rozpuszczanie kwasów jest spowodowane obecnością siarkowodoru, podstawową przyczyną erozji zębów jest zakażenie bakteryjne. Bakterie zawierające kwas, przebywające w jamie ustnej, powodują erozję zębów, a to wypełnione kwasem środowisko przyczynia się do powstania tego problemu. Niektóre z tych bakterii mogą powodować ubytki, co również jest bardzo szkodliwe. Aby zatrzymać tę chorobę, należy wyeliminować z jamy ustnej bakterie powodujące próchnicę.
Różne kwasy mają różne tempo erozji. Mimo podobieństwa w objawach klinicznych, różnią się w znacznym stopniu mechanizmami działania. W przeciwieństwie do zakażenia bakteryjnego, rozpuszczanie kwasów następuje w wyniku trwałego kontaktu z powierzchnią zęba. Gdy pH śliny spada poniżej 5,5, powoduje to erozję. Proces ten zachodzi w momencie zmniejszenia przepływu śliny, co jest zwykle spowodowane zmniejszeniem pojemności buforowej. Dalej, rozpuszczanie się kwasu może być spowodowane zwiększonym ryzykiem powstawania ubytków, dlatego ważne jest, aby przed użyciem danego produktu ocenić czynniki ryzyka.
Kwas odpowiedzialny za erozję zębów to kwas, który rozpuszcza szkliwo lub zębinę. Proces ten może być wywołany przez wiele czynników. Ekspozycja na kwaśne napoje, w tym niektóre rodzaje soków cytrynowych, jest jedną z podstawowych przyczyn. Jest on również spowodowany ekspozycją na substancje środowiskowe, takie jak zanieczyszczenie powietrza. Inne źródła narażenia na kwas mogą obejmować narażenie na regurgitację żołądka i narażenie na zanieczyszczenia powietrza. Na szczęście w większości przypadków przyczyna jest nie do wykrycia.
Wiele osób, które cierpią z powodu kwasu, może doświadczyć erozji zębów. W niektórych przypadkach kwas z żołądka może nawet przedostawać się do jamy ustnej. Nazywa się to chorobą refluksową przełyku (GERD). Jeśli kwas z żołądka jest regularnie uwalniany do ust, kwaśne jedzenie może powodować erozję szkliwa zęba. Z tego powodu pacjenci cierpiący na zaburzenia produkujące kwas powinni odwiedzić lekarza zajmującego się refluksem żołądkowo-przełykowym w celu uzyskania właściwej diagnozy.
Inne popularne płyny, które są kwaśne, mogą powodować erozję zębów. Wykazano, że regularne picie soku jabłkowego i winogronowego powoduje erozję zębów. Jednak, choć kwasowość tych napojów jest znana, istnieje niewiele doniesień in vivo. Kwasowość dostępnych na rynku soków jest na tyle niska, że może prowadzić do erozji zębów. Podobnie soki owocowe i napoje typu pop-colas są erozyjne, chociaż zdolność buforowania śliny jest znacznie mniejsza niż w przypadku krytycznego pH 5,5.
Ślina odwraca utratę zawartości minerałów w szkliwie
W ciągu dnia nasza ślina pomaga chronić szkliwo zębów. Neutralizując kwas, ślina zapobiega utracie zawartości minerałów przez szkliwo. Jeśli jednak nadal spożywamy kwaśne jedzenie i napoje, nasza ślina może stać się zbyt kwaśna, co prowadzi do erozji zębów. Taki stan prowadzi do nadwrażliwości zębów, a ostatecznie może doprowadzić do ich utraty. Oto trzy sposoby, w jakie ślina może pomóc w remineralizacji zębów i utrzymaniu ich w dobrym stanie.
Struktura zęba składa się z różnych warstw. Najtwardszą warstwą jest szkliwo, zbudowane ze zwęglonego hydroksyapatytu wapnia. Jego poziom pH wynosi 5,5, dlatego ważne jest utrzymanie zrównoważonego poziomu pH w jamie ustnej. Ponieważ ślina zawiera białka wiążące kwasy, pomaga neutralizować te kwasy i utrzymać zrównoważone pH w jamie ustnej. Niemniej jednak połączenie tych dwóch czynników ma swoje wady i być może konieczne będzie zbadanie mechanizmu wpływu śliny na erozję zębów.
W pewnym badaniu naukowcy sprawdzili rolę śliny w remineralizacji szkliwa zębów. Odkryli, że ślina ma większy efekt ochronny na szkliwo we wczesnych stadiach erozji zębów niż w stadium zaawansowanym. Jednak proces remineralizacji jest różny u poszczególnych osób i w różnych miejscach wewnątrzustnych. Dlatego nie jest jeszcze jasne, czy ślina pełni ważniejszą rolę w remineralizacji niż w zapobieganiu erozji zębów.
Kwasoodporna warstwa HAP może zapobiegać erozji zębów poprzez przywracanie zawartości minerałów w zębach. Warstwa HAP powstaje w wyniku interakcji pomiędzy białkami śliny a kwasem. Chociaż jony te zapewniają pewną ochronę, nie mogą zapobiec atakowi kwasu na ząb. Pomimo swojej ochronnej roli, ślina nie jest dobrym rozwiązaniem dla osłabionej warstwy szkliwa. Dlatego tak ważne jest, aby jak najszybciej przywrócić zawartość mineralną szkliwa zęba.
Najskuteczniejszą metodą leczenia erozji zębów jest profilaktyka. Utrzymując prawidłową higienę jamy ustnej, można zapobiec pogorszeniu się tego stanu. Stosowanie gumy do żucia bez cukru wspomaga przepływ śliny, która jest niezbędna w zapobieganiu erozji zębów. Korzystne może być również stosowanie pasty do zębów zawierającej fluorek cyny (II), czyli formę fluorku cyny. Jeśli zgrzytasz zębami w nocy, możesz również nosić szynę dentystyczną wykonaną na zamówienie.
Oprócz fluorku, powinieneś jeść pokarmy o dużej zawartości wapnia. Pokarmy te dostarczą wapnia, którego Twoje zęby potrzebują do naprawy i ochrony przed uszkodzeniem przez kwas. Aby odwrócić osłabione kwasem szkliwo, powinieneś zastąpić je pokarmami i napojami bogatymi w wapń. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, używaj pasty do zębów ze sprawdzonymi składnikami chroniącymi szkliwo. Pasty te wnikają głęboko w szkliwo i przywracają mu zawartość minerałów.
Czynniki biologiczne w próchnicy zębów
Kilka badań sugeruje, że czynniki genetyczne i środowiskowe mogą przyczyniać się do podatności na próchnicę zębów. W szczególności czynniki genetyczne mogą wpływać na pH śliny i kolonizację mikrobiologiczną, a także na tempo, w jakim u poszczególnych osób rozwija się próchnica. Wyniki te dają bogaty i zróżnicowany obraz etiologii próchnicy zębów. Celem tego przeglądu jest bardziej szczegółowe zrozumienie, w jaki sposób te czynniki mogą przyczyniać się do rozwoju próchnicy.
W wielu krajach głównym źródłem wolnych cukrów są napoje słodzone cukrem (soki owocowe, napoje na bazie mleka i 100% soki owocowe). Inne powszechne źródła wolnych cukrów to wyroby cukiernicze i słodzone płatki śniadaniowe. Te źródła cukru przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów i zostały powiązane z gorszym stanem zdrowia w krajach o niskich dochodach. Jednak związek ten nie jest jeszcze jednoznaczny.
Oprócz bycia pierwotną przyczyną próchnicy zębów, do jej powstania mogą przyczynić się również zaburzenia w budowie zębów. Szkliwo zębów składa się w 96 procentach z minerałów, w tym z hydroksyapatytu, który staje się rozpuszczalny w środowisku kwaśnym. Przy pH 5,5 szkliwo zaczyna się demineralizować, a pozostałe zęby składają się z zębiny i cementu, które są podatne na próchnicę. Recesja dziąseł i choroby przyzębia mogą odsłaniać powierzchnie korzeni zębów, co zwiększa ich ekspozycję na kwaśne środowisko. Niemniej jednak próchnica może nadal występować w zdrowym środowisku jamy ustnej.
Białka ślinowe są potencjalnymi kandydatami na ryzyko próchnicy. Wiele białek ślinowych ulega ekspresji we wszystkich częściach jamy ustnej i uważa się, że wiele z nich odgrywa rolę obronną w jamie ustnej. Białka ślinowe mogą pomóc w ochronie zębów przed próchnicą, działając jako środek przeciwbakteryjny i zapobiegając tworzeniu się bakterii w jamie ustnej. Niektóre z tych białek mogą być nawet odpowiedzialne za rozwój próchnicy zębów.
Dużą rolę w powstawaniu próchnicy odgrywa S. mutans, bakteria o właściwościach tolerujących kwasy. Produkuje ona polisacharydy zewnątrzkomórkowe z sacharozy i przylega do powierzchni zęba. Bakteria ta jest w stanie zwiększyć swoją zdolność do oporności na antybiotyki i chronić zęby przed obroną immunologiczną gospodarza. Jednak ta zdolność do modyfikacji próchnicy nie jest wystarczająca w większości przypadków. Dlatego konieczne jest bardziej kompleksowe zrozumienie tego schorzenia.
Kilka badań wskazuje, że peptydy przeciwdrobnoustrojowe produkowane przez gruczoły ślinowe mogą przyczyniać się do podatności i odporności osób na próchnicę zębów. Peptydy te mogą być pomocne dla zdrowia jamy ustnej poprzez wspieranie odpowiedzi immunologicznej i ochronę błony śluzowej jamy ustnej przed infekcjami bakteryjnymi i próchnicą. W badaniach tych przedstawione zostaną różne AMP i omówiona zostanie ich potencjalna przydatność do oceny ryzyka próchnicy.
Badanie częstości występowania próchnicy zębów u dzieci w regionach świata o wysokiej zawartości fluoru wykazało, że 30% dzieci nie miało próchnicowych zębów pierwotnych, a u 96% nie rozwinęły się próchnicowe zęby stałe. Wśród tych dzieci 2% i 28% miało zróżnicowany poziom fluorozy. Ponadto istniał pozytywny związek między fluorozą a poziomem wykształcenia ojca i wiekiem w momencie porodu. Wyniki badań zostały opublikowane w Br Dent J.
Leave a Comment